top

Monitorsysteem SOMERS en rekenregels

Thema's

Publicatie

14 september 2022

Auteurs

NOBV

Reductie doelstelling
Om te bepalen of de reductiedoelstelling van 1 Mton uit veenweiden zoals vastgelegd in het Klimaatakkoord op termijn daadwerkelijk wordt gehaald, moet de landelijke CO
2-uitstoot reductie in het veenweidegebied jaarlijks worden bijgehouden. Daarvoor is binnen het Nationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweiden (NOBV) het monitoringssysteem SOMERS (Subsurface Organic Matter Emission Registration System) ontwikkeld. Met dit monitoringssysteem kan de CO2-uitstoot op perceelsniveau worden bepaald – met én zonder maatregel.

 

Rekenregels
Met SOMERS zijn rekenregels bepaald die als indicatieve ondersteuning kunnen dienen bij het bepalen van de effecten van voorgestelde maatregelen op de broeikasgasuitstoot in het veenweidegebied. Het zijn inschattingen voor ‘karakteristieke’ situaties in drie verschillende gebieden in Nederland. De modellen waarmee deze rekenregels zijn opgesteld hebben als hoofddoel het monitoren van de reductie van emissie van broeikasgassen en kijken dus naar het peilgestuurde veenweidegebied in heel Nederland. De rekenregels voor de karakteristieke situaties in drie verschillende gebieden in Nederland zijn te vinden op de website van het NOBV. Een toelichting op het gebruik van de rekenregels vind je  hier.
In juni 2022 leverde het NOBV een uitgebreide rapportage over SOMERS op. In maart heeft een online informatie- en vragensessie over SOMERS plaatsgevonden. Deze sessie is hier terug te kijken.

 

Resultaten
De onderzoeksresultaten van het NOBV worden in 2024 opgeleverd. Eind 2021 zijn de eerste twee meetjaren afgerond en zijn de eerste bevindingen opgetekend in een data-analyserapport. Lees hier meer over de eerste bevindingen. Het NOBV ontwikkelde verschillende infographics en animaties over broeikasgasemissies en maatregelen in het veenweidegebied.

> Download hier de infographics.

> Bekijk hier de animaties. 

 

In de bijeenkomsten van de afgelopen twee jaar zijn steeds een of meerdere bij het NOBV betrokken onderzoeksinstituten centraal gezet. 

 

Wil je  op de hoogte blijven van het NOBV? Dat kan via www.nobveenweiden.nl, via LinkedIn of door via deze link aan te melden voor de nieuwsbrief.