top

Fluctuaties in het grondwaterpeil (hoog én laag) kunnen leiden tot verzakking van huizen, wegen en riolen

Actief grondwaterpeilbeheer

Actief Grondwaterpeilbeheer is een techniek om schommelingen in het grondwater te beperken. Het kan helpen bij het voorkomen van wateroverlast en/of problemen door droogte. In sommige gevallen kan het ook helpen om bodemdaling tegen te gaan.

Animatie Actief grondwaterpeilbeheer

De deelexpeditie Actief Grondwaterpeilbeheer heeft tot doel om professionals en bestuurders die betrokken zijn bij grondwaterproblemen in bebouwd gebied te informeren over de mogelijkheden, voor en nadelen.

De deelexpeditie Actief Grondwaterpeilbeheer is een initiatief van het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen, de Nationale aanpak Funderingsproblematiek van RVO, Rijkswaterstaat en ingenieursbureau Aveco de Bondt.

De initiatiefnemers vinden dat gemeenten bij nieuwbouw en rioolvervanging Actief Grondwaterpeilbeheer altijd als optie mee moeten wegen. Dit wordt onderschreven door de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) in haar advies over de aanpak van funderingsproblemen.

Gratis advies

Gemeenten en waterschappen die werken aan het oplossen van grondwaterproblemen in bebouwd gebied kunnen nu terecht bij het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen voor ondersteuning op maat. Dit aanbod is mogelijk dankzij de Nationale Aanpak Funderingsproblemen (NAF) van RVO. KBF werkt bij dit aanbod samen met grondwaterexperts van Aveco de Bondt. Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar info@kbf.nl.

Toolbox Actief Grondwaterpeilbeheer

Deze Toolbox helpt professionals bij het volwaardig meewegen van Actief Grondwaterpeilbeheer als optie om grondwaterproblemen aan te pakken. De Toolbox gaat in op juridische, communicatieve en technische aspecten. De Standaard Actief Grondwaterpeilbeheer is onderdeel van de Toolbox.

Uitleg AGWP door Ariane Tuinenburg (RWS) en Maarten Kuiper (Aveco de Bondt)

Ariane en Maarten gaan in deze video in op drie vragen: Hoe krijgen we het voor elkaar dat bij rioolvervangingen AGWP wordt toegepast, welke kennisvragen zijn er nog en hoe werkt het praktisch?