
Gebiedsprocessen
Het landelijk gebied in Nederland staat voor grote opgaven. Een toekomstbestendige ontwikkeling van functies in het landelijk gebied en de ruimtelijke ontwikkeling van de agrarische sector is noodzakelijk. Een van de opgaven voor het veenweidegebied is de emissie-reductie van 1Mton per jaar in 2030 die is vastgelegd in het Klimaatakkoord. Een opgave die direct samenhangt met de aanpak van bodemdaling. De aanpak van de opgaven is voor een belangrijk deel gebiedsgericht. In regionale gebieds- en polderprocessen worden stappen gezet richting het realiseren van een toekomstbestendig en economisch rendabel veenweidegebied. In deze gebiedsprocessen werken agrariërs, collectieven, overheden en andere betrokkenen samen bij maatregelen op het gebied van bodemdaling, CO2-emissie, biodiversiteit en milieu- en waterkwaliteit. Gebiedsprocesbegeleiders spelen daarbij een cruciale rol in het behalen van concrete resultaten die kunnen rekenen op vertrouwen en draagvlak.
Deze deelexpeditie is mogelijk gemaakt door het Nationaal Programma Veenweide en gefaciliteerd door het KBF.
Netwerk van procesbegeleiders
Het Nationaal Programma Veenweide startte begin 2022 de deelexpeditie Gebiedsprocessen op. Het doel van deze deelexpeditie was dat procesbegeleiders elkaar helpen en inspireren om resultaten te boeken in de gebiedsprocessen. Onderdeel daarvan was het opbouwen van een netwerk van gebiedsprocesbegeleiders. In verschillende werkplaatssessies gingen de procesbegeleiders samen actief werken aan oplossingen voor concrete vraagstukken uit hun dagelijkse praktijk. In elke bijeenkomst stond één casus centraal. De deelexpeditie had een looptijd van twee jaar en werd getrokken door Govert Geldof .
Een doorstart van deze expeditie voor de periode 2025-2026 is momenteel in voorbereiding met twee onderling samenhangende, inhoudelijke en procesmatige georiënteerde CoP’s, waarin bij gebiedsprocessen betrokken personen samen komen. Het KBF-netwerk wordt benut voor het delen van kennis en ervaringen.
Resultaten in beeld
Door middel van filmpjes wordt het proces van deze deelexpeditie in de ’turbo werkplaats’ inzichtelijk gemaakt.
Deze 6 informatieve filmpjes belichten de bredere context van gebiedsprocessen en hoe deze van invloed zijn op het landschap en de samenleving.
Deelexpeditie Gebiedsprocessen, deel 1: Introductie
Deelexpeditie Gebiedsprocessen, deel 2: Klein, lokaal en concreet
Deelexpeditie Gebiedsprocessen, deel 3: WIS
Deelexpeditie Gebiedsprocessen, deel 4: Natuur inclusieve landbouw
Deelexpeditie Gebiedsprocessen, deel 5: Kaders
Deelexpeditie Gebiedsprocessen, deel 6: Land, kazerne en stad
Het Tompouce-model
Het Tompouce-model; Op weg naar gebiedsprocessen met drie stevige lagen.
Dit essay gaat over het ordenen in de ruimte: op de juiste plek en het juiste moment. Met de juiste mensen de goede dingen doen. We richten ons daarbij op gebiedsprocessen, oftewel de gebiedsgerichte aanpak. Deze begrippen verspreiden zich als lopend vuur door ministeries, provincies, gemeenten en belangenverenigingen. Er zijn reeds vele ervaringen mee opgedaan.
Gereedschapskist Gebiedsprocessen Veenweide
De Gereedschapskist Gebiedsprocessen Veenweide biedt toegang tot informatie op drie niveaus:
- Filmpjes
- De gereedschappen
- Narratieve rapporten

Deelexpeditieleider Govert Geldof
Goverts lijfspreuk is: “Het is complex, maar we maken het ingewikkeld.”
Wilt u een vraag stellen aan Govert over Gebiedsprocessen? Mail naar info@kbf.nl