André van de Nadort, nieuw lid Raad van Toezicht KBF
Per 20 november jl. heeft KBF een nieuw lid in de Raad van Toezicht. Hij stelt zich graag aan je voor. André van de Nadort komt uit een boerengezin en is geboren en getogen op het eiland van Dordrecht.
Maatschappelijk relevant
Na zijn studie Tuin- en Landschapsinrichting in Boskoop is hij in 1986 gaan werken bij de Landinrichtingsdienst. Een inmiddels niet meer bestaande dienst van toen het ministerie van LNV.
Een dienst die zich bezighield met de voorbereiding en uitvoering van landinrichtingsprojecten, veelal ruilverkavelingen. Zijn eerste standplaats was Leeuwarden en zijn eerste werkgebied de ruilverkaveling Oost- en West Dongeradeel, boven Dokkum. Zo is André in Noord Nederland verzeild geraakt.
Na de Landinrichtingsdienst heeft hij bij de provincie Drenthe en de gemeente Meppel gewerkt. Zowel in de inrichting van de openbare ruimte als in de Ruimtelijke Ordening.
In 2006 is André in Steenwijkerland wethouder geworden, na vijf jaar in deze gemeenteraadslid te zijn geweest. In 2009 is hij benoemd tot burgemeester van Ten Boer. Een kleine gemeente op het Groninger gasveld. In 2017 is hij burgemeester van Weststellingwerf geworden. Een gemeente in het zuidoosten van Friesland, gelegen onder de Tjonger dus niet Friestalig.
André: “Het westelijk deel van Weststellingwerf heet “De Groote Veenpolder”. Het is een naam die de lading dekt, een grote polder in het Veenweide gebied. Als gevolg van diepontwatering, wegzijging van kwelwater naar de Noordoostpolder en klimaatverandering is de funderingsproblematiek in Weststellingwerf urgent geworden.”
Funderingsproblematiek
André: “Omdat het funderingsprobleem een onderwerp is dat breed in Nederland speelt, is een Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen van groot belang. Overal in het land wordt kennis opgedaan. Het is belangrijk om deze kennis en ervaringen te delen zodat het probleem waar woningeigenaren mee te maken krijgen goed en efficiënt kan worden aangepakt. En natuurlijk om kennis te delen om problemen in de toekomst te voorkomen.”
Rli advies ‘Goed Gefundeerd’
In Friesland is André voorzitter geweest van de Friese Funderingstafel. Een initiatief van Provinciale Staten die de stem van de inwoners van het Veenweide gebied wilde horen in het Friese programma voor de Veenweide gebieden. Het advies van de Funderingstafel, wat in juni 2023 is aangeboden aan de Staten heeft geleid tot een Fries programma waarin woningeigenaren hulp wordt geboden bij het oplossen van hun funderingsproblemen.
André: “Een enorme steun in de rug voor het advies van de Funderingstafel was het advies van de Rli ‘Goed Gefundeerd’ dat ruim een half jaar later uitkwam. Funderingsproblematiek is een maatschappelijk probleem, niet alleen een probleem van de individuele woningeigenaar. De overheid is er ook om maatschappelijke problemen te helpen oplossen. Dit kan met regelgeving, met financiering en technische ondersteuning. Om deze problemen op te lossen is veel kennis nodig, kennis die deels al aanwezig is, maar deels ook nog moet worden ontwikkeld. Deze kennis komt samen in het KBF en wordt van hieruit gedeeld. Allemaal om de bewoner zo goed en effectief mogelijk te kunnen helpen. Dat is een opgave waar ik vanuit de ervaringen die wij in Friesland opdoen graag mijn steentje aan wil bijdragen.”