Onderzoek tegengaan bacteriële aantasting grenen houten funderingspalen in de praktijk

Een consortium van Stichting Hout Research, Aveco de Bont, Fugro en de Universiteit van Gent heeft onderzocht hoe aantasting van de grenen houten funderingspalen van een woning van woningcorporatie Pré Wonen kan worden voorkomen of vertraagd. De resultaten van dit onderzoek zijn bekend en gepubliceerd in het vaktijdschrift Land+Water. Daarnaast wordt het onderzoek ook toegelicht in de video “Tegengaan bacteriële aantasting grenen houten funderingspalen”
Grenen funderingspalen zijn mogelijk gebruikt bij circa 200.000 woningen in Nederland. Deze funderingspalen zijn kwetsbaar voor zogenoemde bacteriële aantasting, een proces dat ontstaat of wordt versneld wanneer er een waterstroom is door de funderingspaal. Het consortium heeft nu onderzocht in hoeverre het mogelijk is deze waterstroom te stoppen door een opvulmiddel (een conserveringsmiddel) aan te brengen in een funderingspaal. Vervolgens is met sensoren van de Universiteit van Gent gedurende een jaar de waterdynamiek van een aantal funderingspalen gemeten. De resultaten van de pilot in Haarlem wijzen erop dat het inderdaad aannemelijk is dat de waterstroom kan worden gestopt met een opvulmiddel. Verdere aantasting van grenen funderingspalen zou daardoor kunnen worden beperkt. Er is vervolgonderzoek nodig om de praktische toepasbaarheid van deze oplossing beter te achterhalen. Het zal een van de onderwerpen zijn die dan ook op de agenda komt van het verder op te zetten innovatienetwerk voor funderings problematiek.
Onderzoek tegengaan bacteriële aantasting grenen houten funderingspalen in de praktijk
In 2023 heeft een consortium van Stichting Hout Research, Aveco de Bont, Fugro en de Universiteit van Gent onderzocht hoe aantasting van de grenen houten funderingspalen van een woning van woningcorporatie Pré Wonen kan worden voorkomen. In dit onderzoek is in een praktijksituatie onderzocht hoe een optredende waterstroom in een grenen funderingspaal kan worden voorkomen. In de video wordt uitgelegd waarom dit onderzoek is uitgevoerd, hoe het is gedaan en wat de resultaten zijn. Het onderzoek was mogelijk door een subsidie van het Ministerie van BZK en de video is mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)