Sliedrecht geeft aandacht aan grondwater

Medewerkers van de gemeente Sliedrecht hebben ambitie als het gaat om de aanpak van grondwaterproblemen in de gemeente. Dat werd duidelijk tijdens een werksessie op woensdag 26 maart in het Raadhuis. Sliedrecht is gelegen aan de Beneden Merwede aan de zuidkant van de Alblasserwaard. O.a. door de invloed van de rivier komen grondwaterproblemen daar veel voor. Het aanscherpen van het beleid, maar ook van de communicatie richting bewoners moet helpen om de problemen in de toekomst in de grip te houden.
De gevolgen van langere droge en natte periodes zijn in Sliedrecht natuurlijk ook merkbaar. Dat leidt tot de bekende vormen van overlast: water op straat, natte kruimruimtes, optrekkend vocht e.d. Bijzonder aan Sliedrecht is de invloed van de Beneden Merwede. Die zorgt voor kwel op verschillende plaatsen in de gemeente. Als de rivier hoog staat wat meer, bij een lage stand wat minder.
Bij de werksessie over grondwater waren elf medewerkers van de gemeente aanwezig aangevuld met een medewerker van de omgevingsdienst (OZHZ) en twee medewerkers van het Ingenieursbureau Drechtsteden. Zij maken zich met name zorgen over de invloed van de toenemende fluctuatie van het grondwaterpeil. Specifiek probleem daarbij zijn de gebouwen in de gemeente die op een ondiepe fundering staan. Het wordt daarbij steeds moeilijker om de belangen van die eigenaren te vereniging met het belang van andere hoger gelegen bebouwing en een goed ingerichte openbare ruimte.
Gezamenlijk komen de aanwezigen bij de werksessie tot vijf verbeterpunten. De belangrijkste is het aanscherpen van het beleid zodat bij ontwikkelingen beter op het aspect grondwater gestuurd kan worden. Daarnaast kan de communicatie met bewoners beter. Zij weten vaak niet wat ze moeten doen bij overlast, terwijl ze in de regel wel verantwoordelijk zijn. Dat leidt tot frustratie. Het helpt hierbij als eigenaren vroegtijdig (twee jaar van tevoren?) op de hoogte worden gebracht van aanstaande werkzaamheden en de gevolgen daarvan. Zo kan het repareren van de riolering leiden tot een flinke grondwaterstijging. Als eigenaren dat op tijd weten kunnen ze bijvoorbeeld de kelder weer waterdicht maken.
De bijeenkomst in Sliedrecht is onderdeel van een serie werksessies die KBF in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert voor kleine en middelgrote gemeenten. Doel is om de kennis over de aanpak van grondwaterproblemen en de gevolgen voor funderingen te vergroten. In maart en april en mei volgen nog bijeenkomsten in Bodegraven-Reeuwijk en Zoetermeer. Meer informatie? Mail naar info@kbf.nl.