In de deelexpeditie ‘Innovatieve ophoogtechnieken’ werkten partijen samen aan de vraag hoe het handelingsperspectief van innovatieve en veelal levensduur verlengende funderingstechnieken verder ontwikkeld kan worden. Er is een lijst met innovatieve technieken opgesteld met een filtermethode waarmee gebruikers de voor hen meest geschikte techniek kunnen vinden. Tevens is er een factsheet geschreven met een overzicht van alle kennis en kennisvragen.
Er is daarnaast een set met materialen beschikbaar waarmee gemeenten bodemdaling proof kunnen worden. Deze set richt zich op te nemen beleidskeuzes en praktische instrumenten en tools voor diverse afdelingen van gemeenten. Een belangrijke sleutelfactor hierbij is toepassing van de levenscycluskosten benadering in de bedrijfsvoering bij openbare ruimte en ruimtelijke ontwikkelingen.
Vanuit de Regio Deal zijn onder andere in Kamerik proefvakken in de wegen mogelijk gemaakt om langjarig te meten hoe verschillende ophoogtechnieken zich gedragen.
Handleiding bodemdaling in projecten
Wanneer bodemdaling niet goed geborgd wordt tijdens een reconstructie kan dit tot onnodig hoge maatschappelijke kosten leiden. Sweco heeft daarom in samenwerking met het KBF een breed toepasbare handleiding voor bodemdalingsbestendige projecten uitgewerkt. Voor dit traject zijn twee werksessies georganiseerd waarbij een brede alliantie van projectleiders, adviseurs en programmamanagers aanwezig was om de handleiding voor bodemdaling in projecten van feedback en aanvullingen te voorzien. Deze punten zijn vervolgens vertaald en verder uitgewerkt in de definitieve handleiding. De handleiding geeft overzichtelijke handvaten en een stapsgewijze aanpak om op juiste wijze rekening te houden met bodemdaling in je project.